Jyderup Kirke og Holmstrup Kirke

Foredrag

Kommende foredrag

 

 

Afholdte foredrag

 

Søndag d. 17. april kl. 14.00 i Jyderup Sognegård

Hans-Peter Tams fortæller om sin barndom i Tyskland under og efter 2. Verdenskrig

  

Hans-Peter Tams har skrevet en bog om sine oplevelser under krigen og som flygtning, hvilket han nu kommer for at fortælle os om. På bagsiden af hans bog ”Mindernes dæmoner” kan man læse:

”Livet igennem har Hans-Peter Tams været forfulgt af dæmoner- dæmoner, der har plaget ham i natlige mareridt, hvor barske barndomsminder trængte sig på.

Det er barndomsminder om en hovedløs krig – om børn på flugt gennem en kold, rå og brutal verden, hvor det var alles kamp mod alle. Siden forsøgte han at flygte fra mindernes dæmoner, ved at fortie og fortrænge dem, indtil han omsider fandt ud af, at tavlen først kan viskes ren, når den er skrevet fuld.

Ansporet af en ven begyndte han at skrive sine minder i brevform.

Det blev en sej kamp, som varede i mere end 2 år, men for hvert brev, kunne en tavle viskes ren.

Rammen er rå, for den handler om krig, død og ødelæggelse – men indholdet er kærlighed og sammenhold, og et af de smukkeste portrætter, der er skrevet om en mor – en mor, der indgød sine børn en ubrydelig tro på, at hvis man bare holder sammen og stoler på Guds omsorg, så ordner det hele sig til sidst.”

Vi får historien om hans opvækst og hvordan han ender i Nordvestsjælland.

Torsdag d. 15. september kl. 19.00 i Jyderup Sognegård

Lars Ringholm holder foredrag om Dronning Victoria.

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela d. 21. februar 2016 i Sognegården i Jyderup kl. 14. 00

Anders Tangaa Jensen har siden 2007 vandret ad pilgrimsvejen til Santiago de Compostela næsten hvert år. Vejen har siden middelalderen været en af de vigtigste kristne pilgrimsruter, og i moderne tid har den opnået fornyet popularitet. I Danmark har vejen blandt andet været genstand for stor opmærksomhed i forbindelse med Mikael Bertelsens udsendelsesrække om ”El camino”, der blev vist på DR2 i december 2010. Anders Tangaa Jensen vil vise billeder og berette om sine pilgrimsvandringer, samt give et bud på hvorfor så mange mennesker, også ikke-katolikker, begiver sig ud på den lange vandring mod katedralen, hvor apostlen Jakob siges at være begravet.

Pilgrimsvandreren Anders Tangaa Jensen

Torsdag d. 5. november 2015, kl. 19.00

Foredrag v. Benny Grey Schuster ” Latteren mellem himmel og helvede” .

Benny Grey Schuster

Benny Grey Schuster

 

 

 

 

 

 

 

 

” Latteren mellem himmel og helvede”: I historisk kirkelig sammenhæng er bedømmelsen af latterens væsen tvetydig, og den har bevæget sig fra “djævelsk” til “guddommelig”. Foredraget vil påvise, hvordan opfattelsen af latter har ændret sig 180 grader, samt hvor nyligt og gennemgribende dette omslag er sket.

 

 

Søndag d. 20. september 2015 kl. 14.00

Foredrag ved Erik Norman Svendsen “Fra Nørrebro til Nørregade”. 

Sted: Sognegården i Jyderup

Erik Normann Svendsen

Erik Normann Svendsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Københavns tidligere biskop og nuværende kgl. konfessionarius Erik Normann Svendsen fortæller historier fra sit eget liv.

Fra opvæksten på Nørrebro og Østerbro under krigen over sin livslange kærlighed til teologien, begejstringen for den gamle salmedigter og biskop Thomas Kingo, over møder med Østens patriarker og oplevelser i salmebogskommissionen til slagsmål med kirkeministre, politikere og præster igennem 17 år som biskop i Nørregade.

Der vil blive serveret kaffe og kage for 20 kr. pr. person.

Alle er velkomne

 

Søndag 25. oktober 2015, kl. 14. 00

Syng – Sammen i Sognegården

Sted: Sognegården i Jyderup kl. 14.00– ca. 16.00

Denne eftermiddag vil vores organist Erik Jakobsson & vores kirkesanger Børge Nielsen, lede fællesang med temaet ”Efterår og Vinter”. En lejlighed til at synge de sange, som vi kender og holder af og stifte bekendtskab med andre som vi ikke kender.

Der vil blive serveret kaffe og kage for 20 kr. pr. person.

Alle er velkomne

Tirsdag d. 17. marts 2015 kl. 19.00 i Jyderup Sognegård

Hvad skal man snart tro – Debataften

Det skabte røre i den kirkelige andedam, da præsten Per Ramsdal i en avisundersøgelse gav udtryk for, at han ikke troede på Jesu fysiske opstandelse. Siden har debattten kørt i flere aviser. I den anledning arrangerer vi en debataften i Jyderup Sognegård den 17. marts kl. 19.00. Her stiller præsterne fra De ni sogne op – svarer på spørgsmål og uddyber forståelser af bl.a Jesu opstandelse, liv efter døden osv. Rasmus Birkerod vil styre slagets gang med samme iver og skarphed, som han gør det i “Præstens Lektie” i TV Øst. Velkommen til alle.

19. februar 2015 – Elisabeth Juul Holm

Jyderup Sognegård – kl. 19.00

Elisabeth fortæller om ”Ludvig Holberg, hans liv, hans skuespil og hans breve”.

 

 

21. januar 2015 – Sigrid Diness

Jyderup Sognegård – 19.00

Det bliver en aften med fokus på Carl Nielsen, hans liv og sange. Derudover vil Sigrid akkompagnere til fællessangene.

 

18. september Anders Laugesen

Jyderup Sognegård kl. 19.00

Viden, visdom og Vorherre i verden

Vi ved så meget om alt lige fra atomer til stjernetåger. Alligevel hænger verden ikke altid særlig godt sammen. Klimaforandringer, krige og elendig kaffe. Hvad skal man dog stille op? I foredraget er der et bud på, hvorfor skønhed, sansning og syn for næsten er afgørende for at finde Vorherres visdom i verden.

 

Holmstrup Menighedsråd arrangerer

Pilgrimstur

Søndag d. 31. august kl. 10.00. Vi mødes ved Holmstrup Kirke, og går derfra ud i den smukke natur. Vi spiser vores medbragte mad og går tilbage til kirken, hvor der er en kort andagt kl. 13.30. Turen er på 8,5 km.

Alle er velkomne.

Er der spørgsmål, så kontakt Karen-Margrethe Nielsen på 59 22 62 95 eller kmn@km.dk

 

20. marts 2014 i Jyderup Sognegård kl. 19.00

Poul Dal om at være udstødt fra Jehovas vidner efter 30 år som medlem.

Som barn voksede han op i en af de første Jehovas Vidner-familier i Danmark. I dag er Poul Dal formand for den støttegruppe, som hjælper de vidner, der vælger den svære vej ud af trossamfundet.

(Ovenstående er sakset fra artikel i Kristeligt Dagblad)

Tidligere ældste og missionær i Jehovas vidner. Da Poul Dal mistede troen på Jehovas vidners lære, trak han sig som ældste og holdt lidt efter lidt op med at komme til Jehovas vidners møder. Efter et års tid blev han i 1995 udstødt for frafald efter 33 år i bevægelsen.

Har medvirket i TV-indslag om Jehovas vidner i DR1 og TV2 og i diverse avisartikler i Jyllands Posten, Kristelig Dagblad, BT, Viborg Stifts Folkeblad, Skive Folkeblad m.m.

Foredraget handler om bl.a om:

  • Hvordan Jehovas vidner (tidligere Bibelstudenterne) kom ind i min familie fra en Dansk-Amerikansk gren af familien.
  •  Profetier, som bevægelsen er kommet med i tidens løb, og hvad den står for i dag.
  • Hvorfor jeg selv tog afstand fra Jehovas vidner efter 35 år.
  • Hvad jeg oplevede som betroet ældste.
  • Hvordan  min udstødelsen foregik.
  • Hvad der skete efter udstødelsen.Hvordan jeg ser på Jehovas vidner i dag efter 10 år som udstødt..
  • Hvordan man argumenterer med vidnerne.

Bent Falk torsdag d. 24. oktober kl. 19.00 i Jyderup Sognegård

Synd tappert!

Om det lutherske mod til at risikere skylden.

Reformatoren Martin Luthers store opdagelse var, at det vigtigste i livet ikke er at undgå al skyld, men om ved Guds kærlighed at finde modet til at leve med den skyld, som vi ikke kan undgå, hvis vi vil engagere os i livet. ”Synd tappert!”, som han sagde ved en given lejlighed til sin mere ængstelige medarbejder Philipp Melanchton. Modet til at være til er i høj grad det samme som modet til at være skyldig. Foredraget belyser, hvad dette indebærer både i en sjælesørgerisk og en psykoterapeutisk sammenhæng.

Bent Falk er tidligere sygehuspræst og nu privatpraktiserende psykoterapeut. Han har desuden udgivet tre bøger, bl.a.”Kærlighedens pris” med teologisk-psykologiske essays.

Erik Lindsø 26. september 19.00 i Jyderup Sognegård

Livsglædens nødvendighed

Kunsten at være glædesspreder

”Nogle skaber glæde, hvor de går – andre når de går” hedder det i en af Erik Lindsøs replikker. Det gælder om at høre blandt de første!

Foredraget handler om livsmod og den glæde ved livet, man ikke kan leve uden. Livsmod kommer af det, man løbende får sat ind på sin glædeskonto.

Danskerne er kåret som verdens lykkeligste folk. ”Men vi er det hver for sig.” lyder Erik Lindsøs kommentar. ”Det var bedre, om vi kunne kåres som verdens gladeste folk. Der er nemlig forskel på lykken og glæden. Lykken smeder man til sig selv, glæden kommer ved at dele med andre”.

Foredraget er en litterær og filosofisk fortællende rundrejse i livsglædens univers.

Erik Lindsø er forfatter og kulturjournalist. Han har været højskoleforstander på Rønshoved Højskole og programmedarbejder i Danmarks Radio. Desuden har han udgivet to bøger med sine livsbetragtninger.

Foredrag med Liselotte Horneman 5. februar 2013
“Tænk på døden – også mens du er sprællevende” finder du her:

Opslag Liselotte Horneman

 

 

“Humor, livsmod og kristendom” ved filosof John Engelbrecht, Vejle

 

Billedet er lånt med tilladelse fra John Engelbrechts Se mere på www.johnengelbrecht.dk

“I Osvalds vise univers” ved musiker og pianist Stig Nørregård

På en flot solskinssøndag d. 28. oktober havde 76 gæster taget imod invitationen til en spændende eftermiddag i sognegården i Jyderup. Stig Nørregård var kommet fra det midtjyske for at indvie os i hans fortolkning af Osvald Helmuths viseunivers. I over to timer miksede Stig en cocktail af Osvalds liv med Søster, hans liv med revyerne og hans iøvrigt turbulente liv. Der blev iblandet lidt fællessang og lidt “Gæt en Osvaldvise”. Det var nogle underholdende fortolkninger af de meget kendte revyviser og af nogle for publikum helt ukendte. Det blev krydret med et alsidigt valg af kostumer – hatte, piber, frakker osv. Tak til Stig Nørregård for hans underholdende fortolkninger og fantastiske klaverspil.

 

“Mit liv som hofmarskal” ved Søren Haslund-Christensen

 

 

Tirsdag d. 27. marts 2012 i Sognegården i Jyderup kl. 19.00.
Foredrag: ”I glæde og sorg blandt danske soldater”

 

Kirsten Schmidt, sognepræst på Orø og forfatter var på besøg i sognegården

 


Her ses Kirsten Schmidt med sit publikum i Sognegården den 24.1.2012